Rinkeldekink

Heftig, ontroerend en soms ook grappig. Zo zou ik het boek van Martine Bijl, Rinkeldekink, willen omschrijven. Het is een boek wat je binnen anderhalf uur uitgelezen hebt, maar het blijft zeker nog even in je hoofd spoken en het zet je aan het denken. Binnen één seconde kan heel je leven op zijn kop staan, omdat er in je lichaam even iets misgaat. Zo bizar.

Martine Bijl, vooral bekend van onder andere Heel Holland Bakt en Het zonnetje in huis, is in 2015 getroffen door een hersenbloeding. In het boek Rinkeldekink vertelt zij op haar eigen manier hoe dit voor haar is en hoe ze daarmee probeert om te gaan.

Voor mijn gevoel kwam ik vroeger nooit in aanraking met de term beroerte of hersenbloeding, maar de laatste jaren hoor ik het steeds vaker voorbij komen. Niet alleen in mijn familie, maar ook bij vrienden en op het werk. Misschien komt het omdat ik wat ouder word of komt het tegenwoordig vaker voor, maar ik vind het maar iets engs. Het ene moment mankeer je niets en het andere moment laat je lichaam je compleet in de steek.

In dit boek lees je eigenlijk wat een beroerte met je kan doen. Martine kon niet meer vertrouwen op haar eigen lichaam, zag soms dingen die er niet waren en was soms doodsbang. Ze had goede dagen, maar ook slechte dagen. Ze werkte keihard om er bovenop te komen, maar kreeg ook met tegenslagen te maken. Het is onbegrijpelijk hoe zoiets in je hoofd werkt en soms ook niet te volgen.

Als je Martine ooit op televisie hebt gezien dan hoor je haar in je hoofd het verhaal vertellen. Met humor, maar ook zeker met verdriet, wanhoop en eerlijkheid. Het is een verschrikkelijk proces geweest en ook dat komt naar voren in dit boek, maar altijd met een vleugje spot.

Dit boek had ik in een avond uitgelezen. Het leest goed weg, het zijn korte hoofdstukken, maar soms moest ik ook even op adem komen. Het is echt wel heftig om te lezen, ook al zit er ook veel humor in het boek. Dit was mijn eerste boek van Martine Bijl, maar ik ben nu ook wel benieuwd naar haar boek Hindergroen. Dat boek schreef ze ook na haar hersenbloeding, maar gaat meer over haar leven zoals ze het geleefd heeft. Dit boek geef ik in ieder geval 4 sterren.

Titel: Rinkeldekink | Auteur: Martine Bijl | Uitgeverij: Atlas Contact | 128 pagina’s |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.