G = Gebr.

Tijd voor één van mijn favoriete boeken en we zijn alweer bij de letter G beland. Ik hoop echt dat je dit boek gelezen hebt, want het is zo ontzettend mooi en aangrijpend. Laat ik er iets meer over vertellen.

Gebr. is geschreven door de fantastische auteur Ted van Lieshout. Ted van Lieshout is een bekende Nederlandse schrijver, dichter en beeldend kunstenaar geboren in 1955. Hij heeft een waslijst van dichtbundels en boeken op zijn naam staan en mag niet gemist worden in mijn lijst van favorieten.

Gebr. is een redelijk dun jeugdboek. Het boek heeft maar 158 pagina’s, maar dat zegt helemaal niets over de kwaliteit van het boek. Ik heb het boek voor mijn opleiding moeten lezen en ik raad het nu heel vaak leerlingen aan om te lezen. Ten eerste omdat zij graag een dun boekje willen lezen, maar vooral omdat het verhaal zo enorm sterk is en ik graag wil dat leerlingen over dit boek nadenken.

Het boek gaat over twee broers: Marius en Luuk.Marius is overleden en Luuk vraagt zich af of hij nu nog wel een broer is. Moeder wil eigenlijk alles weg doen van Marius, dus Luuk gaat kijken wat hij nog kan redden. Terwijl zijn ouders gaan carnavallen, gaat Luuk op onderzoek uit. Hij vindt het dagboek van zijn broer en besluit in eerste instantie verder te schrijven in het dagboek. Zo wordt het dagboek ook van hem en kan zijn moeder het niet weg doen.

Luuk schrijft in het dagboek naar zijn broer en vertelt hem hoe hij hun band zag en hoe hij de ziekte van zijn broer beleefd heeft. Toch wordt Luuk nieuwsgierig en leest de stukjes die zijn broer geschreven heeft. Hij leest hoe Marius Luuk zag, maar Luuk komt er ook achter dat zijn broer homo was. Door het verhaal van Marius, durft Luuk zelf ook uit te komen voor zijn geaardheid.

Dit boek is, naar mijn idee, niet heel erg bekend. Heel erg jammer, want het is echt zo mooi en het moet gelezen (blijven) worden. Ik heb het zelf niet in de kast staan, omdat het boek te huur is in de mediatheek van onze school. Toch moet ik mijn eigen exemplaar een keer bemachtigen, want het hoort gewoon in elke boekenkast te staan.

Heb jij een ander favoriet boek dat start met een letter G? Ik ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.