H = Het verrotte leven van Floortje Bloem

Een lastige letter deze week, maar meer omdat er zoveel keuze is als het gaat om boeken met de letter H. Toch kies ik misschien niet voor de meest voor de hand liggende keuze, namelijk Het verrotte leven van Floortje Bloem. Ik heb dit boek twee keer gelezen, omdat het de eerste keer zoveel indruk op mij gemaakt heeft.

De boeken van Yvonne Keuls staan bekend om de maatschappelijke problemen die besproken worden. Zo gaat bijvoorbeeld het boek De moeder van David S. over een moeder die om moet leren gaan met haar drugsverslaafde zoon. Yvonne Keuls heeft heel wat boeken op haar naam staan.

Het verrotte leven van Floortje Bloem gaat over een meisje (Floortje) die eigenlijk nooit een echte kans heeft gehad in haar leven. Haar moeder kan niet voor haar zorgen en heeft ze nooit echt een thuis gekend. Ze woont in haar kinderjaren bij haar moeder, bij haar tante en in weeshuizen, maar stabiel is het nooit.

Op een dag rent ze van een weeshuis weg en komt ze bij haar zus terecht met wie het net zo slecht gaat. Floortje komt dan met van alles in aanraking: drugs, criminaliteit en prostitutie. Het enige waar Floortje vastigheid in kan vinden, is haar geliefde knuffelkonijn. Kan ze haar leven zelf weer op de rails krijgen?

Dit boek is uitgegeven in 1982, dus het is al 37 jaar oud. Ik werd geboren in 1983, dus ik bestond nog niet eens. Toch blijft dit boek actueel en aangrijpend. Ik heb het gelezen toen ik een jaar of 16 was, maar ook toen ik bezig was met mijn opleiding Nederlands. Ik wilde weten of ik het boek nog steeds zo heftig vond tien jaar nadat ik het gelezen had. En ja, ik vond het nog steeds erg bijzonder. Je merkt aan het taalgebruik wel dat het boek al wat ouder is, maar de boodschap blijft hetzelfde en het boek blijft in je hoofd spoken. Ik vind het een enorm goed boek en raad het mijn leerlingen vaak aan.

Heb jij dit boek gelezen? Of heb je een ander favoriet boek met de letter H? Laat een berichtje achter in de comments <3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.