O = Oog om oog

Toen ik begon aan dit item dacht ik dat het een makkie zou zijn, maar soms is het verdomd moeilijk om een boek te vinden. Ook de letter O was niet makkelijk, want er staat dus helemaal geen boek met een letter O in mijn kast of op mijn e-reader. Laat ik nu net dit jaar een enorm goed boek met mijn vierde klas gelezen hebben waarvan de titel begint met de letter O: Oog om oog van Buddy Tegenbosch.

Sinds enkele jaren lezen wij bij het vak Nederlands met elke klas 10 tot 15 minuten, voordat we starten met de les. In het begin mochten leerlingen zelf hun boek of tijdschrift meenemen, maar dat bleek lastig te zijn. Het is ook vervelend om zo’n boek mee naar school te sjouwen elke dag. Afgelopen jaar zijn we gestart met boekenkisten met boeken van de Lijsters en dit is een groot succes.

Het gaat wel een beetje tegen mijn principes in om leerlingen een gekozen boek te laten lezen, want daarmee vergroot je het leesplezier niet. Totdat mijn vierde klas begon met Oog om oog. Dit boek vonden ze allemaal interessant en wilden ze heel graag uitlezen. Zelf lees ik ook altijd mee en inderdaad; dit boek is heel erg goed.

Het verhaal gaat over Jaap-Jan (JJ genoemd door vrienden) en hij begint zijn nieuwe leventje op en rond de universiteit. Al snel heeft hij een vriendengroep en het ontzettend naar zijn zin. Dat is hij niet gewend, aangezien hij ontzettend gepest is geweest op zijn vorige school. Hij krijgt zelfs een bijbaantje in een club als barman.

Maar dan komt hij zijn pester tegen: Ivar. Hij kan kiezen om zich terug te trekken of hij kan kiezen om voor eens en altijd af te rekenen met Ivar. Hij kiest voor het laatste: Oog om oog, tand om tand. Maakt hij hier een grote fout of zal hij hier goed aan doen?

Oog om oog is een heel spannend boek en elke bladzijde ben je benieuwd wat er gaat gebeuren. Voor mijn vierdejaars was dit boek perfect, maar ook wel lastig. Het boek is in twee delen verdeeld en in het eerste deel lees je over Jaap-Jan in het heden, maar ook hoe het in het verleden ging toen hij gepest werd. Dit kan soms wat verwarrend zijn. In het tweede deel lees je alleen over Jaap-Jan in het heden en komt alles samen.

Het is ook geen enorm dik boek, wat mijn leerlingen altijd erg fijn vinden. Er staan geen moeilijke woorden in en het is erg goed te lezen. Daarnaast past het goed bij de belevingswereld van de leerlingen en daarom zaten ze er ook zo goed in. Er werd heel vaak gevraagd of ze langer mochten lezen en dat is natuurlijk een enorm compliment voor de schrijver. Ik geloof ook echt dat sommige leerlingen eindelijk eens begrepen wat er leuk is aan lezen. Al is er maar één leerling bereikt dan ben ik erg blij.

Ook al is dit een jeugdboek en moest ik even goed nadenken, dit boek verdient echt een plek in mijn Favorieten ABC. Niet alleen namens mij, maar ook namens mijn klas.

Ken jij de boeken van Buddy Tegenbosch? Vind jij ze ook goed? Laat een berichtje achter bij de reacties <3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.